Pályázati tudnivalók

A levelező pályázat négy fordulóból áll: a résztvevő csapatok 2019. november és 2020. április között egy online kvízt oldanak meg, majd két feladatlapot küldenek be. Végül pályaműként elkészítik a képzeletbeli épület, az Atlantisz Hotel és Élményközpont makettjét.


KIK NEVEZHETNEK?

Általános és középiskolák 5–7., illetve 8–10. évfolyamos csoportjai, szakkörei. A csapat létszáma legfeljebb 15 fő lehet.

Csoportok és szakkörök jelentkezése esetén a csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5–7., ill. 8–10.).


MILYEN FELADATOKAT KELL TELJESÍTENI?

1. ONLINE KVÍZ

Időpont: 2019. november 14. 15 óra

A résztvevők az iskolában töltenek ki egy online kvízt, meghatározott idő alatt (a hozzáférési adatokat és a tájékoztatót a belépés módjáról a fordulót közvetlenül megelőzően kapják meg a csapatok). A megoldásban az interneten való böngészés és az előre megadott irodalomlista tanulmányozása segít. A könyveket és könyvfejezeteket a helyszínen is lehet olvasgatni, bár értelemszerűen előnyben lesznek azok, akik előzetesen már megismerkedtek a témát tárgyaló szövegekkel.

Mindehhez a forduló napján csapatonként legalább egy, stabil internetkapcsolattal rendelkező, böngészésre alkalmas számítógép szükséges, amelyen keresztül az online kvíz megoldásán dolgoznak a résztvevők a megszabott idő alatt. Nagyobb létszámú csapat esetén a böngészést több gép rendelkezésre állása segítheti.


2. KÉT FELADATLAP

A versenyhonlapról letölthető feladatlapokat 1-1 hónap alatt kell kitölteniük és visszaküldeniük a résztvevőknek.

A feladatlapokat fordulónként javítjuk és az értékelést követően visszaküldjük. A második feladatlap visszaküldésének határideje után több mint egy hónap áll rendelkezésre, hogy a pályaművet beküldjék a Múzeumba.

Az első feladatlap felkerülése 2019. november 29.
Az első feladatlap beküldési határideje 2020. január 10.
A második feladatlap tervezett felkerülése 2020. január 10.
A második feladatlap beküldési határideje 2020. február 10.

3. A PÁLYAMŰ

A pályázati időszak végére a csapatoknak meg kell tervezniük egy képzeletbeli épületet, az Atlantisz Hotel és Élményközpontot, és elkészíteniük a makettjét. Egy olyan épület tervét kell létrehozniuk, amely teret ad az ókorban gyakorolt szokások mai megfelelőinek, és amelynek kivitelezésében kreatívan használják a klasszikus ókori építészeti elemeket. Szerzői jogot sértő pályamű nem nyújtható be.

  • Milyen méretű lehet?

Az elkészítendő makett mérete: minimum 22x31x25 (magasság) cm, maximum 44x62x25 (magasság) cm. A közölt adatok nagyjából egy ill. kettő fénymásolópapír-doboz méretének felelnek meg. Súlya legfeljebb 5 kg lehet.

  • Miből kell készíteni?

Az elkészítéshez bármilyen anyag és technika alkalmazható, ami maradandó művet eredményez.

A további részleteket a “Tudnivalók a pályaműről” című összefoglaló tartalmazza!

A pályamű beküldésének határideje 2020. április 03. MEGHOSSZABBÍTVA!

!!!VÁLTOZÁS!!!

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel meghosszabbítjuk a pályamű leadásának határidejét. A határidő pontos dátuma annak függvényében fog módosulni, hogy hogyan alakul a következő hónapokban az országos járványügyi helyzet.

A) Amennyiben az iskolák május 15-én már nyitva lesznek és visszaáll a tantermi oktatási rend, úgy a makettek leadási határideje 2020. június 30. Ebben az esetben az eredmények 2020. augusztus utolsó hetére várhatók.

B) Abban az esetben, ha május 15-én továbbra is digitális munkarend lesz érvényben, a makettek leadási határideje 2020. szeptember 25.

Amint eldől, hogy az A) vagy a B) változat lép érvénybe, minden csapatot értesítünk és megerősítjük  az érvényes dátumot.

A pályázati résztvevők a benyújtott pályaműre határozatlan idejű, korlátlan felhasználási jogot engednek a Szépművészeti Múzeum részére. 


HOGYAN FOLYIK AZ ÉRTÉKELÉS?

A pályaműveket korcsoportonként értékeljük. Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet be.

A kvíz és a két feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a pályaműre adható maximális pontszámmal. A pályaműveket 2020 áprilisában értékeljük; az eredményről a résztvevőket májusban értesítjük.


MIT KAPNAK A GYŐZTESEK?

A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látjuk Budapesten.


HOGYAN LEHET JELENTKEZNI?

A pályázatra 2019. november 4-ig lehetett jelentkezni.
Nevezési díj nincs.


HOVA LEHET KÉRDÉSEKKEL FORDULNI?

Kérdéseikre szívesen válaszolunk a +3614697261-es telefonszámon vagy a marathon@szepmuveszeti.hu e-mail címen.Az előző tanévek pályázatainak részletei, az eredmények és a pályaművek fotói megtekinthetők itt.